Yango's historie.


Forside         Her bor vi       Hvem er vi       Hunde         Resultater        Galleri       Avlsnyt     


Yango's knæoperation og genoptræning.

Onsdag den 3. august 2005 kl. 9.15 mødte vi op på Virklund Dyreklinik hos Peter Weis med Yango til undersøgelse og operation. Vi hentede Yango igen kl. 13.00 noget slap efter bedøvelsen. 
Vi fik følgende udtalelse og råd til genoptræning med.
Yango har gennemgået en ledoperation. Ved operationen konstateredes at Yango havde sprængt sit forreste korsbånd i sit venstre knæ. Derudover var der en kraftig læsion af den inderste menisk i knæet. Det har derfor været nødvendig at fjerne det meste af menisken. Derudover havde Yango på nuværende tidspunkt allerede en del slidgigt forandring i knæet. Det er af største betydning, at følgende råd efterleves for at opnå et godt resultat af operationen.
Første måned efter operationen skal hunden holdes i hvile og ved gåture skal den holdes i snor. De første to uger må hunden kun gå korte nødvendige lufteture.
Tredie og fjerde uge tillades lidt længere gåture. Alle voldsomme bevægelser skal undgås, således at den ikke løber på trapper eller hopper op og ned - f.eks. i møbler.
Efter den første måned kan motionen langsomt øges, men hunden skal stadig føres i snor. PÅ dette tidspunkt er svømning en god genoptræningsform, da det styrker muskulatur og ledbånd og- kapsel uden at belaste knæet.
Genbesøg skal ske om 2 dage for at få fjernet forbindingen og igen om cirka 10 dage for at få fjernet sting og igen efter en og to måneder. Er deres hund henvist fra en anden dyrlæge, kan den sædvanlige dyrlæge fjerne stingene. derimod bør de øvrige kontrolbesøg foregå hos os.
Efter to til tre måneders træning i snor kan hunden begynde at blive sluppet løs, forudsat at den har været haltfri i en måned. Hunden bør på det tidspunkt have opnået en hvis grad af træning, så overgangen ikke bliver for pludselig. Derefter optrappes genoptræningen inden den udsættes for større anstrengelser. Hver hund skal have individuel pleje og visse hunde kræver længere hvile og restriktioner med hensyn til at blive ført i snor end den her anbefalede for at opnå et godt resultat.


Disse 3 billeder er taget samme dag som operationen og 2 dage senere.


3 uger efter operationen er Yango begyndt at træde lidt på benet og pelsen er begyndt at vokse ud igen.

Der er nu gået 4 uger siden operationen og vi har været til kontrol med Yango hos Peter Weis, som var godt tilfreds med stabiliteten i hans knæ, det var groet fint sammen. Så nu kan genoptræningen begynde i det små, han anbefalede at starte med spor og svømning

Den 28. sept. var Yango til kontrol hos Peter Weis, hvorfra vi fik følgende udtalelse og vejledning:
Det går rigtig fint med Yangos ben, der er god stabilitet i knæet, og ingen tegn på knoglehævelse. Der er dog varme og hævelse som tegn på betændelse i leddet, dette er en hel normal reaktion i genoptræningsfasen. For at begrænse betændelsen skal I dels give ham previcox (smertestillende medicin) som aftalt dels køle benet ned efter genoptræning. Træningen må gerne øges LANGSOMT OVER DE NÆSTE 2 MÅNEDER d.v.s. svømning 2 gange om ugen, 1 x træning i sand. Derudover kan I over de næste måneder øge de daglige gåture til det dobbelte.

Det er så gået stille og roligt med Yango's træning. Men der gik ikke lang tid, før jeg fandt ud af, at brugsprøve 2.og 3. kunne vi se bort fra, det ville han aldrig kunne klare fysisk, da han havde besvær med at springe, d.v.s. han ville gerne springe men bag efter haltede han meget og havde det  ikke ret godt. Det samme med gr. C, han ville gerne bide, gik også op tog ærmet, men når så han skulle trænges, kunne han ikke flytte bagbenene hurtigt nok, og det gjorde også ondt på ham. Så det opgav jeg simpelt hen og begyndte at interessere mig for at lære ham at gå spor.

Yango er en de få højavlshunde som har masser af drifter og vilje til at ville arbejde. Han har også en god spordrift, så derfor begyndte vi udelukkende at træne spor, men det har været en lang vej til, der hvor vi er nu i 2008.

Nu er vi i december 2012, og Yango blev 10 år den 21. november  i år! Yango er stadig en glad og aktiv hund med de begrænsninger han har på grund af sin knæoperation.

Jeg går ikke længere spor med ham, da han på grund af slidgigt i knæet, ikke kan holde til at ligge i sit hundebur i bilen, indtil vi skal gå sporet. Han har stadig stor lyst til sporarbejde, men når han  har smerter i sit knæ, taber han koncentrationen og begynder at ventilere. Jeg synes ikke, der er nogen grund til at udsætte ham for en dårlig oplevelse, og den store belastning, så nu går han her hjemme og hygger sig sammen med vore andre hunde!

Yango er "kennelkongen", og det vil han sikkert være lige til sin død. Forhåbentlig har han et par gode år tilbage endnu, men når han mister sin værdighed, skal han have lov til at få fred!

Yango på sin 10 års fødselsdag.

Yango på sin 11 års fødselsdag.Yango er stadig "kennelkongen".  Han er lidt langsom til at bevæge sig rundt, men ellers kvik og rask og han er en god vagthund. Vi håber på et par gode år endnu.

Yango på sin 12 års fødselsdag.

Så blev Yango 12 år, og han er stadig frisk og har sin værdighed.

Vi måtte desværre sige farvel til Yango torsdag morgen den 8. januar 2015. Han havde fået en hjerneblødning.
Men vi har alle de dejlige minder om denne skønne hund!

Til top